Posturologia integrativa

Què és la posturologia?

La posturologia és un mètode multidisciplinari que es dedica a l’estudi i tractament de l’acte motor i automàtic.

La posturologia permet a l’home lluitar contra la gravetat i adaptar una postura erecta i mantenir-se estable en situacions dinàmiques i estàtiques. A partir de les informacions sensorials que donen accés a un coneixement de l’espai, amb la posturologia s’aprèn a establir una relació amb el medi ambient i així mantenir el cos en equilibri, de tal manera que tots els òrgans i sistemes funcionin bé i interrelacionats.

Per rebre i enviar aquesta informació al cervell (sistema nerviós central) hi ha una sèrie de receptors. Els més importants són els del peu, l’ull, la columna cervical alta, la mandíbula, l’epidermis, els músculs i el sistema vestibular.

Per exemple, el sistema masticatori és també un alterador de la postura, perquè quan l’oclusió o la posició de la mandíbula s’alteren, apareix un desequilibri que provocarà un apretament involuntari de les dents (bruxisme), hiperactivitat muscular crani-cervicofacial, i pèrdua de la convergència o d’acomodació de l’ull, i per tant acabarà alterant la postura estàtica del cos.

En definitiva, la postura del nostre cos no depèn exclusivament dels músculs ni del sistema neurovegetatiu que els regula, ni tampoc de l’estat de la columna vertebral.

Test postural i tractament optomètric

La optometria exerceix un paper fonamental en l’organització, reeducació, reprogramació, integració i intensificació de la informació visual i de la oculomotricitat.

Aquesta reorganització actua millorant la nostra percepció visual, la nostra oculomotricidad, la nostra postura i la nostra relació amb l’espai.

L’optometria és capaç de valorar i millorar, mitjançant un entrenament visual, el conjunt d’habilitats visuals per identificar, interpretar, localitzar espacialment i comprendre el que veiem. També, ens dóna la possibilitat de modificar l’entrada visual per posar-la al servei d’una millora en la postura de l’individu i així poder intervenir favorablement en malalties pròpies del sistema postural com són: lordosi, dolors cervicals, a dorsals, a lumbars, en extremitats àlgies, cinetosi, marejos, vertígens, desorientació, ….

En l’examen optomètric valorem diferents elements com són:

  • La simptomatologia, per descartar que no només sigui un problema visual.
  • El sistema binocular.
  • La postura en funció de la visió.
  • Proves complementàries, per descartar interferències amb altres captors.

L’optometrista pot prescriure exercicis o lents especials perquè el sistema visual ajudi a reequilibrar el sistema tònic postural.

En realitzar l’examen o test visual, hem de tenir en compte que els problemes que trobem en el sistema visual poden afectar o venir provocats pel sistema postural. Com optometristes hem de resoldre la part visual, però no estem sols i per això pensem en un tractament postural multidisciplinari, amb experts d’altres disciplines.

Resol els teus dubtes o sol•licita una cita

Truca’ns al +34 93 456 49 82 / +34 649346647 si ho prefereixes, ompla el formulari:

    He llegit i accepto la Política de Privacitat i Protecció de Dades